Resepi Ayam Butter Lemon Sedap and Mudah

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera kawan sume. Nak masak apa sahaja hari esok? Or dah have idea resepi yang sedap and menyelerakan? Kalau belum punyai idea nak masak apa sila rakan semak resepi yang nak saya kongsikan berikut ni. Saya izin nak kongsi resepi ayam butter lemon sedap and mudah lagi menyelerakan. Resepi ayam butter lemon merupakan resepi ayam yang dimasak kering and tuang sos lemon kat atasnya. Pasti sedap sangat resepi ni. Resepi ni awal mula popular kerana resepi from chef master azie with resepi nya iaitu ayam lemon azie kitchen. Lepas tu ramai orang explore rasa ayam with lemon diantara nya yang nak saya kongsikan ni. Kalau kawan nak cuba sila sedia bahan perapan, bancuhan tepung and sos lemon. Bahan lengkap nya kat bawah yer. Lepas tu kawan cantik semak cara cara membuat resepi ayam butter lemon sedap and mudah lagi menyelerakan ni. Jom semak resepinya.

Resepi Ayam Butter Lemon Sedap and Mudah
Bahan bahan Perapan

  • 1 sudu makan kicap soya (guna kicap pekat atau kicap manis)
  • 1/2 sk garam

Bahan bahan Bancuhan tepung

  • 2 biji telur
  • 1/4 cawan tepung jagung (kalau cair sangat adunan, tambahlah dalam sesudu sudu makan lagi)
  • 1/2 sk baking powder
  • secubit lada putih
  • dan minyak secukupnya untuk menggoreng

Bahan bahan Sos lemon

  • 1/3 cawan gula
  • 1/2 kiub ayam dan bancuh dengan 1 cawan air (resepi asal pakai chicken broth)
  • 1 1/2 sudu makan tepung jagung
  • 2 sudu makan perahan jus lemon
  • 3/4 sk garam
  • 2 potongan nipis buah lemon
  • 2 sudu makan minyak
  • sedikit pewarna kuning

Baca juga :  Resepi Ayam Masak Kicap Mudah Sedap Best

Cara-cara Membuat

  1. Perap potongan ayam dengan bahan-bahan perapan. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
  2. Bancuh bahan-bahan bancuhan tepung sehingga sebati. Panaskan minyak. Salutkan potongan ayam dengan bancuhan tepung. Goreng sehingga masak dan bertukar warna agak perang.
  3. Sediakan sos. Masukkan semua bahan dalam mangkuk besar kecuali minyak dan potongan lemon. Gaul sebati.
  4. Masukkan potongan lemon.
  5. Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan sos tadi dalam kuali. kacau seketika sehingga agak pekat.
  6. Tutup api. Tuangkan sos ke atas ayam. kalau tak suka ayam soggy, asingkanlah sos dengan ayam.
  7. Ayam Ayam Butter Lemon sedia dihidang.

source : emiliaputeri

Hurm sedap sangat aroma lemon in ayam ni. Pantas la resepi ayam butter lemon ni menjadi feveret ramai keluarga. Kawan sila hidang resepi ni with nasi yang kawan suka and menjadi resepi nasi ayam lemon sedap lagi menyelerakan. Oke sekian kongsi resepi ayam butter lemon sedap and mudah lagi menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube kawan cantik 😀

Baca juga : Resepi Ayam Golek Madu Simple dan Sedap Best

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *