Resepi Ayam Butter Nestum Sedap and Menyelerakan

kongsiresepiayam.com – Assalammu’alaikum and slaam sejahtera rakan sehati nan cantik. Dah perbuat kebaikan apa sahaja hari ni? Semoga sume kebaikan yang rakan buat nak berujung berkah and kejayaan untuk rakan. Kali ni sayan nak izin berkongsi resepi ayam butter nestum sedap and menyelerakan. Rakan kat sini ada yang pernah try resepi ni? Kalau ada sila kongsi kan kat kolom komentar yer. Resepi ayam butter nestum ialah resepi ayam goreng yang di gaul dengan sos nestum. Pasti sedap sangat yer resepi ayam butter nestum ni. Kalau rakan nak try sila semak and sedia bahan bahan seperti resepi bawah ni. Lepas tu semak pulak cara cara membuat resepi ayam butter nestum sedap and menyelerakan ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Ayam Butter Nestum Sedap and Menyelerakan

Bahan bahan isi ayam goreng

  • isi ayam di potong dadu atau potong nipis. pastikan agak sama saiz supaya masa masak agak sama.(ikot suka korang lah.. aku guna sebelah dada ayam..)
  • putih telur dari sebiji telur (aku guna telur gerd B)
  • sedikit garamgu.
  • sesudu kecil gula.
  • tepung gandum untuk celup ayam..
  • minyak untuk menggoreng.

Bahan sos butter

  • 2 sudu besar margerin
  • 2 ulas bawang merah & 3 ulas bawang putih dicincang halus.
  • 2 ulas cili padi yang dihiris halus.
  • 4 @5 keping daun kari
  • 3 sudu besar susu pekat manis
  • 2 sudu besar stok ayam
  • sedikit air
  • 3 sudu besar nestum.(boleh digantikan dengan oat)

Baca juga : Resepi Nasi Ayam Chicken Rice Shop Sedap Sangat Menyelerakan

Cara cara Membuat

  1. Basuh isi ayam bersih-bersih kemudian campurkan garam dan gula. campurkan juga putih telur ke dalam isi ayam tersebut dan gaulkan sebati.
  2. Panaskan minyak untuk menggoreng.
  3. Celupkan isi ayam ke dalam tepung gandum kemudian gorenggan sehingga warna keemasan. angkatkan isi ayam yang telah digoreng dan letakkan di atas tisu dapur untuk menyerap minyak berlebihan. ketepikan.
  4. Panaskan margerin dalam kuali yang lain. kemudian tumis bawang merah dan bawang putih sehingga menggeluarkan bau.
  5. Masukkan cili padi dan daun kari.
  6. Masukkan susu pekat manis dan stok ayam.
  7. Gaul sebati. masa nih korang rasa la kalau rasa-rasa kurang boleh masukkan garam dan ajinomoto. kalau rasa pekat sangat tambahkan air. (cair sikit tidak apa sebab nestum nanti akan pekatkan kuah.)
  8. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaul rata.
  9. Masukkan nestum dan gaul lagi..
  10. Agak-agak sudah sebati terus tutup api…
  11. Ayam butter nestum siap dihidang

source : fyddanglife

Sedap nye kick sangat resepi ayam butter nestum ni. Pantas sahaja menjadi kegemaran ramai family. Resepi ni saya peroleh dari request anak yang want to eat resepi ayam butter nestum. So saya googling and peroleh dari blog fyddanglife. Izin berkongsi kat sini akak fyddanglife. Resepi ni saya buat untuk box bekal anak and makan at home serta sikik untuk tetangga home. Oke sekian kongsi resepi ayam butter nestum sedap and menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube rakan cantik 😀

Baca juga : Resepi Ayam Madu Bakar Merah Sedap dan Simple

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *