Resepi Ayam Goreng Butter Best Sedap and Rangup

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera semua. Dah lakukan kebaikan apa sahaja hari ni? Semoga sume kebaikan yang kawan tebar akan menuai pada kawan sendiri. Hari ni kawan nak masak apa? Dah have an idea nak masak apa? kalau takde idea boleh cuba resepi yang nak saya kongsikan ni. Saya nak kongsi resepi ayam goreng butter sedap best yang rangup terbaik. Resepi ayam goreng butter merupakan resepi ayam yang digoreng guna tepung sampai kering and rangup sangat. Selain tu pasti la ada add bahan lain. untuk kawan yang nak cuba sila sedia bahan and semak sahaja cara cara membuat resepi ayam goreng butter sedap and rangup terbaik ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Ayam Goreng Butter Best Sedap and Rangup

Bahan-bahan Ayam Goreng Butter

Bahan-bahan (kering)

  • 1 1/2 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan butter
  • 2 biji kuning telur.. (kalau nk banyak lebihkan ye) – dipukul

Cara-cara Membuat

  1. Panaskan minyak dan masukkan butter
  2. Apabila butter cair guna senduk bulat dan putarkan minyak tadi agar minyak tadi berpusing…
  3. Sambil mengacau minyak tadi tuangkan kuning telur tadi.. Teruskan berhenti kacau.
  4. Pada satu saat telur tadi akan terhasil buih-buih.. Teruskan mengacau sehingga nampak buih-buih tadi bertukar ke warna sedikit kuning gelap..
  5. Boleh tutup api dan tapiskan bahan tadi.. minyak lebihan ni Boleh digunakan untuk masak ayam.
  6. Letakkan sedikit gula ke atas serbuk telur ni dan gaulkan bagi rata

Bahan-bahan Ayam

  • 2 bahagian isi ayam-(bahagian dada) bahagian isi dipotong kecil2
  • Tepung beras secukupnya
  • garam
  • lada sulah

Cara-cara Membuat

  1. Perap ayam bersama lada dan garam. Kemudian salutkan dengan tepung beras tadi
  2. Goreng ayam bersama lebihan minyak yang telah ditos tadi

Baca Juga : Resepi Nasi Lemak Kukus Ayam Goreng Berempah Simple dan Sedap

Bahan-bahan creamy

  • 1 sudu butter
  • 1/2 tin susu cair
  • 2 tangkai daun kari-dilurut
  • 4 biji cili api
  • 2 ulas bawang putih – cincang
  • sedikit garam
  • sedikit bancuhan tepung jagung

Cara-cara Membuat

  1. Panaskan butter. Tumis bawang,daun kari dan cili api sehingga naik bau
  2. Masukkan susu cair dan biar mendidih
  3. Apabila sos telah mendidih masukkan garam gaul sebati.
  4. Kemudian tuangkan sedikit bancuhan tepung jagung dan tutup api..

Cara Cara Menghidang

  1. Siapkan plate terbaik and taruh ayam goreng butter.
  2. Hias suai selera kawan kat sini yer. Siap hidang

source : kathyjem

Hurm aroma resepi ayam goreng butter ni memang sedap terbaik la. Pantas sahaja banyak menjadi feveret family at Melayu. Resepi ni elok dihidang saat makan pagi or makan petang. Or boleh pulak kawan hidang untuk jamuan dalam majlis at home and untuk tetamu yang hadir at home. Oke sekian kongsi resepi ayam goreng butter sedap and rangup terbaik ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencuba kawan cantik 😀

Baca Juga : Resepi Nasi Minyak Ayam Masak Merah Simple dan Sedap

Incoming search terms:

  • ayam goreng butter rangup
  • MASAK AYAM BUTTER YANG SEDAP
  • resepi ayam masak butter kering

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.