Resepi Ayam Goreng Halia Ringkas dan Sedap

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera kawan semua. Dah masak apa sahaja hari ni? Semoga selalu bisa berkongsi resepi dengan kawan semua. Kali ni saya nak berkongsi resepi ayam goreng halia yang sedap and lazat. Resepi ayam goreng halia merupakan salah satu jenis masakan ayam, masakan ayam tu banyak macam nya seperti ayam masak paprik, ayam masak serai, ayam masak berempah and etc. Kesemua resepi ayam memang sedap, setiap resepi ayam mengandungi kekhasan tersendiri. Seperti resepi ayam goreng halia ni mengandungi kekhasan yang tak kalah sedap and lazat pulak. Oleh itu kawan yang nak cuba boleh semak resepi berikut ni. Awal mula sedia bahan-bahan seperti kat resepi then cara cara nya yer. Jom semak resepinya.

Resepi Ayam Goreng Halia Ringkas dan Sedap

Bahan-bahan ayam goreng halia

  • Sedia 1/2 ekor ayam | dipotong kecil
  • Sedia 3 ulas bawang merah | dikisar
  • Sedia 1 ulas bawang putih | dikisar
  • Sedia 3cm halia | dikisar dan dihiris bulat
  • Sedia 1 sudu makan serbuk ketumbar
  • Sedia 1 sudu makan jus limau nipis
  • Sedia 2 helai daun limau purut | dikisar
  • Sedia 1 batang serai | dikisar
  • Sedia 1 sudu makan sos tiram
  • Sedia 2 sudu makan gula
  • Sedia 1 sudu makan cuka
  • Sedia Minyak masak secukupnya

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Merah Simple dan Nasi Tomato Sedap

Cara-cara Memasak

  1. Bersihkan ayam dengan air and toskan. potong ayam menjadi potongan kecil dan perapkan dengan bahan-bahan lain kecuali minyak masak. Biarkan selama lebih kurang 60 minit.
  2. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga garing.
  3. Angkat, toskan minyak dan sedia untuk dihidangkan.

source: resepiayamsimple

Hurm sedap and ringkas terbaik resepi ni. Kawan dah pasti bisa buat at home. Resepi ni sangat elok untuk makan pagi yan gperlu banyak tenaga. Kerana ayam mengandungi banyak gizi yang baik untuk kesihatan. Tentunya harus dengan sayur and buah yer. Oke sekian kongsi resepi ayam goreng halia yang sedap and lazat ni. Semoga resepi ayam goreng halia ni berfaedah and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Nasi Lemak Ayam Berempah Simple dan Sedap

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.