Resepi Ayam Goreng Kunyit Mat Rock Sedap Sangat

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera bonda terbaik. Semoga bonda selalu sihat yer. Keran takde tugas yang paling mulia selain menjadi bonda or suri rumah. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi ayam goreng kunyit mat rock yang sedap and lazat sangat menyelerakan. Awal mula ayam goreng kunyit mat rock ni ada kat food truck so saya googling resepi nya and nak kongsi kan kat blog ni. Resepi ayam goreng kunyit mat rock merupakan resepi jalan or food street yang dimasak dengan pelbagai bahan yang mudah perolehannya kat pasar. So kalau bonda nak cuba sila sedia bahan seperti resepi bawah ni and semak cara cara membuat resepi ayam goreng kunyit mat rock sedap and lazat sangat menyelerakan bawah ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Ayam Goreng Kunyit Mat Rock Sedap Sangat

Bahan Ayam Goreng Kunyit Mat Rock

Bahan A

  • Ayam dipotong kecil (ikut suka)
  • sedikit serbuk kunyit
  • sedikit garam
  • sedikit kacang panjang
  • 1 bawang besar holland (kulit orange tu)
  • 5 tangkai cili padi merah

Bahan B ( sambal belacan )

  • segenggam cili padi merah (campur hijau sikit pun boleh)
  • 1 ketul belacan dah dibakar (size ibu jari)
  • 3 sudu cuka makanan
  • secubit garam
  • 2 sudu gula
  • 2 sudu perahan limau nipis (limau kasturi pun boleh)

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Paprik Sedap and Menyelerakan

Cara-cara Membuat

  1. Permulaan bonda panaskan minyak.. minyak biar lebih sikit dan panaskan dulu.. sambil tu gaulkan ayam tadi dengan kunyit dan sedikit garam..
  2. Pastu terjunkan dalam kuali masak hingga keemasan..
  3. Kemudian tak perlu angkat ayam tu.. terus masukkan kacang panjang, bawang besar dihiris ring dan potongan cili padi.. Agak-agak bawang dan kacang panjang tu dah layu boleh angkat dah toskan.. kemudian hidang kat pinggan…
  4. Ayam goreng kunyit mat rock sedia dihidang bersama resepi lain..

source : kasihaleeya

Hurm menyelerakan sangat resepi ayam goreng kunyit mat rock ni. So bonda try at home yer. Resepi ni bisa dihidang saat jamuan makan petang or bonda boleh guna sebagai lauk dalam box makan akan school. But untuk anak jangan kasih sambal yer. Selai ntu bonda bisa add hiasan sayur supaya lebih sihat seperti tomato and carrot untuk anak. Oke sekian kongsi resepi ayam goreng kunyit mat rock sedap and lazat menyelerakan sangat ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencuba bonda cantik and terbaik 😀

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Merah Kenduri Kahwin Sedap

Incoming search terms:

  • resepi ayam goreng kunyit paling sedap kongsi resepi
  • resepi sambal mat rock

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *