Resepi Ayam Goreng McD Sedap dan Menyelerakan

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera rakan terbaik. Semoga rakan sume sihat always and selalu dipermudah dalam segala urusan apa sahaja. Kali ni saya nak kongsi resepi ayam goreng mcd ala homemade tapi sedap and sedap best. Resepi ayam goreng mcd ni merupakan resepi homemade yang takkan peroleh rasa yang sama dengan yang ada kat kedai mcd or kfc kerana tu privacy perusahaan but saya nak kongsi resepi yang hampir-hampir sama dengan ayam goreng mcd tu. rakan pernah tak makan kat kedai mcd? just fyi ayam goreng mcd price 2017 untuk Ala-carte: RM 9.65, Set (Medium): RM 13.65 and (Large): RM 15.25. Pasti la rakan kat sini dah sering makan kat kedai mcd kerana memang banyak rezeki. aamiin. Oke kalau rakan nak try resepi ayam goreng mcd ala homemade ni harap sedia bahan yang diperlukan yer. Lepas bahan ada rakan semak cara cara membuat resepi ayam goreng mcd ala homemade ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Ayam Goreng McD Sedap dan Menyelerakan

Bahan-bahan perap

  • 1 ekor ayam di potong 8
  • 8/9 ulas bawang putih dan tumbuk
  • 3/4 sudu besar serbuk cili
  • 2 sudu serbuk kari ayam
  • 2 sudu teh garam
  • secubit soda bikarbonat
  • Sedikit air

Bahan-bahan utk salut ayam A

  • 1 sudu serbuk cili
  • 1 biji telur (pukul dulu)

Bahan untuk salut ayam B

  • 3 cawan tepung jagung
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • garam secukup rasa
  • secubit bikarbonat of soda

Baca juga : Resepi Ayam Panggang Kenny Rogers Best Sedap nya

Cara-cara Membuat

  1. Perap ayam yang telah dipotong selama 1 jam dengan bahan perapan
  2. Gaul bahan2 salut ayam, Selepas itu pukul telur dan golekkan ayam dengan telur itu rata2.
  3. Selepas itu letak ayam yang sudah di golekkan dengan telur ke dalam bahan – bahan salut ayam (B), salut sehingga sekata, tekan ayam pd tepung berulang kali, kemudian salut lagi dengan bahan salut A dan gaul lagi pada bahan salut B
  4. Goreng ayam yang telah disalut itu. Goreng dalam api yang sederhana, minyak yang penuh menutupi ayam dlm tempoh 10-15minit.
  5. Ayam groeng mcd ala homemade hampir-hampir sama rasa siap! Boleh makan tanpa rasa was-was kerana MSG

source : kiyekeh

Mudah sangat yer cara membuat resepi ayam goreng mcd ala homemade ni. Selain tu sedap pulak. Memang rasa takkan mungkin sama seperti kat kedai mcd or kat kedai kfc with resepi ayam ogreng kfc nya. But takpe la untuk makan tengah hari or makan petang pon still sedap. Oke sekian kongsi resepi ayam goreng mcd sedap and menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube rakan cantik 😀

Baca juga : Resepi Ayam Butter Lemon Sedap and Mudah

Incoming search terms:

  • resepi ayam goreng berempah sheila rusly

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *