Resepi Ayam Goreng Tepung Jagung Best Sedap nya

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera kawan semua. Nak masak apa hari ni? Semoga dah have idea pasal resepi yang sedap and lazat lagi mudah. But kalau rakan takde idea and nak masak boleh cuba resepi yang nak saya kongsikan berikut ni. Iaitu Resepi ayam goreng tepung jagung sedap rangup and mudah menyelerakan. Resepi ayam goreng tepung jagung merupakan resepi ayam yang diperap dengan bahan rempah seperti bawah ni. Lepas perap masak guna salut tepung jagung. Sedap and rangup pasti la resepi ni. Untuk rakan yang nak try resepi ni sila sedia bahan bahan seperti bawah ni. Recomended guna ayam fresh yer. Lepas tu semak sahaja cara cara membuat resepi ayam goreng tepung jagung sedap and mudah menyelerakan lagi rangup ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Ayam Goreng Tepung Jagung Best Sedap nya

Bahan bahan

  • Satu ekor ayam dan potong ikut kesukaan

Bahan bahan perap

  • 2 sudu serbuk cili atau chilli flakes (nak extra pedas boleh tambah 3 sudu)
  • 10 ulas bawang putih ditumbuk
  • 1 sudu lada hitam
  • 1 sudu lada sulah
  • 1 sudu serbuk perasa/ajinamoto
  • 2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil soda bikarbonate
  • 2 sudu sebuk kari ayam
  • 1 sùdu cuka ( utk ayam juicy di dalam rangup di luar)

Baca Juga : Resepi Rendang Ayam Perak Sedap dan Simple

Bahan bahan salut tepung

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan tepung jagung
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 biji telur – pukul secara berasingan

Cara cara Membuat

  1. Perap ayam dengan bahan-bahan rempah yang dinyatakan di atas selama 30 minit. Pastikan bahan-bahan untuk salut tepung pada ayam yang dinyatakan di atas juga telah digaul rata sehingga ramuan tepung sebati.
  2. Kemudian, pukul telur dan golekkan ayam dengan telur.
  3. Selepas itu, letak ayam yang sudah digolekkan dengan telur ke dalam bahan-bahan salut tepung dan diletakkan dalam bekas yang ada penutup serta digoncang sehingga sebati.
  4. Akhir sekali, goreng ayam yang telah disalut dengan tepung ke dalam periuk atau kuali dan biarkan ayam tenggelam dalam minyak yang panas. Masak sehingga 15 minit dan boleh dihidangkan.
  5. Ayam goreng tepung jagung makan dengan sos cili masa panas-panas,terbaik!

source : anekakongsiresepi

Sedap terbaik resepi ayam goreng tepung jagung ni. Pantas la menjadi kegemaran banyak family and anak at home. Resepi ni meningkat sedap nya dihidang dengan nasi putih and sos cili kalau korang suka pedas and kalau tak gemar pedas boleh guna sos kicap. Makan panas panas sedap terbaik. Oke sekian kongsi resepi ayam goreng tepung jagung sedap and menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Merah Mudah, Simple dan Sedap

Incoming search terms:

  • resepi ayam goreng tepung jagung
  • ayam goreng tepung jagung sedap
  • ayam goreng tepung jagung
  • ayam goreng tepung ranggup
  • cara buat kfc dengan tepung jagung
  • cara goreng ayam letak tepung jagung
  • masak ayam tepung jagung
  • resipi ayam celup tepung gandum dan jagung mudah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *