Resepi Ayam Kang Heong Sedap Sangat Menyelerakan

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera kawan terbaik sume. Dah lakukan hal baik apa sahaja hari ni? Semoga berbalas kemudian hari yer. Jumpa kembali dengan saya untuk berkongsi resepi yang sedap and menyelerakan. Kali ni saya nak kongsi resepi ayam kam heong yang sedap and famous tu. Kawan kat sini ada tak yang sedang cari resepi ayam kang heong ni? Kalau ada semak sahaja resepi bawah ni. And kalau kawan nak cuba sila sedia bahan seperti bahan utama iaitu satu ekor ayam (optional suaikan anggaran) bahan lain seperti ulas bawang cili merah and cili kampung. Untuk bahan lengkap nya semak resepi bawah ni yer. Lepas tu semak cara cara membuat resepi ayam kam heong ni. Jom semak resepi nya yang sedap and menyelerakan ni.

Resepi Ayam Kang Heong Sedap Sangat Menyelerakan

Bahan-bahan

  • 1 Ekor ayam dipotong 18.
  • 2 ulas bwang besar (sebiji didadu dan sebiji lagi potong kasar).
  • 4 ulas bawang putih (ketuk).
  • 6 cili merah (belah 2) jika nak pedas lebihkan cili.
  • 7 cili kampung (belah 2) jika nak pedas lebihkan cili.
  • 20 helai daun kari.
  • 2 sb sos cili.
  • 2 sb sos tomato.
  • 2 sb sos tiram.
  • 2 sb kicap lemak mnis.
  • 3 or 4 sb kari.
  • Minyak masak.
  • Garam.

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Merah Tanpa Santan Mudah dan Sedap

Cara-cara Membuat

  1. Gaulkan ayam dgn serbuk kunyit,garam dan lada hitam.
  2. Goreng ayam hingga masak. | Asingkan.
  3. Serbuk kari dbancuh dengan sedikit air.
  4. Panaskan minyak tumis bawang besar bawang putih hingga wangi.
  5. Masukkan bancuhan kari dan daun kari.
  6. Masukkan sos dan kicap kacau sebati hungga agak pekat.
  7. Masukkan ayam goreng serta hirisan cili.
  8. Gaul rata.
  9. Ayam Kam Heong Siap dihidang untuk makan bersama family terkasih.

source : my-resepi

Hurm sedap terbaik resepi ni. Resepi ni elok dihidangkan bersama nasi putih hangat or nasi kerabu yang mudah dan sedap. Resepi ayam kam heong merupakan masakan cina ayam yang sedap and dah famous in Malaysia. So kawan cuba at home ya resepi ni. Oke sekian kongsi resepi yang sedap and menyelerakan sangat ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencuba kawan sehati 😀

Baca Juga : Resepi Nasi Ayam Penyet Azie Kitchen Simple dan Sedap

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.