Resepi Ayam Kicap Berempah Sedap Best

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera bonda terbaik yang cantik. Dah masak apa sahaja hari ni? Kalau nak masak again and berpusing nak masak apa sila cuba resepi yang nak saya kongsikan ni. Iaitu resepi ayam kicap berempah yang sedap sangat menyelerakan. Resepi ayam kicap berempah merupakan variasi resepi ayam yang masak guna kicap and bahan lain. Resepi ayam kicap berempah ni dah famous in Malaysia so tak de salahnya bonda cuba resepi ni. Permulaan sedia bahan-bahan seperti resepi bawah ni yer. Lepas tu semak cara cara membuat resepi ayam kicap berempah yang sedap and menyelerakan ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Ayam Kicap Berempah Sedap Best

Bahan-bahan

  • 1 ekor ayam (1.7kg – 1.6kg) dipotong 16 . Masukan serbuk kunyit 1 tsp dan garam 1 tsp. Gaulkan rata dan goreng sehingga separuh masak. Kalau gunakan ayam kampung tidak perlu digoreng kerana isi ayam kampung berkeadaan kental.
  • 3 Biji bawang besar (dikisar halus). Kisaran 1:1 dengan air. Jangan terlalu cair. Tujuan bawang merah ialah untuk mendapatkan kuah. Sekiranya anda tidak mahu kuah anda boleh kurang jumlah bawang merah. Kegunaan bawang merah dalam masakan resipi nasi kandar adalah unik. Air bawang digunakan sebagai kuah. Dengan sebab inilah kuah lauk nasi kandar pekat likat.
  • Pes Bawang Putih dan Halia. Harap anda telah mahir dalam penyediaan pes bawang putih dan Halia ini. Untuk masakan ini, satu biji bawang putih dan 3 inci halia sudah memadai. Sekiranya anda telah sedia ada pes ini gunakan 2 tsp.
  • 1 tsp serbuk lada hitam.
  • 3 sudu besar kicap pekat. (kicap ini ada beberapa jenis seperti kicap cair, kicap manis lemak, kicap pekat mee dan juga kicap pekat karamel. Anda gunakan kicap Mee Yakin. Ia punyai rasa dan kemasinan yang moderate). Kehitaman masakan terpulang pada cita rasa anda. Kalu boleh kurang garam dalam masakan kerana ia akan memekatkan perederan darah dalam tubuh badan dan membantu kolestrol terbentuk.
  • 1 sudu besar sos tiram.
  • 1 sudu besar sos cili.
  • 1 tsp air limau nipis.
  • 1 tsp Jintan manis.
  • 1 tsp Jintan Putih.
  • 1/2 sudu kecil (tsp)serbuk kas-kas ( dikecualikan).
  • 1 sudu besar (tbsp) serbuk cili ( boleh kurangkan mengikut kepedasan anda ingin).
  • 2 sudu besar (tbsp) rempah kari Daging.
  • 1/2 sudu kecil (tsp) garam masala.
  • 3 kuntum bunga lawang, 1 inci kulit kayu manis, buah pelaga 3.
  • 1 batang serai yang telah di ketuk.
  • Garam , Gula secukup rasa.

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Halia Berkuah Simple dan Best Sedapnya

Cara-cara Membuat

  1. Panaskan minyak, masukkan serai yang telah diketuk, serdehanaka apai dapur dan tumiskan bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga. Apabila naik baunya, masukkan pes bawang putih halia sehingga baunya naik. Segera masukkan kisaran bawang sehingga baunya naik.
  2. Masukan semua bahan-bahan seperti di atas dan biarkan kuahnya didih. Masukan ayam yang telah goreng separuh masak. Kecilkan api dan biarkan selama 10 minit – 15 minit di masak. Biasanya daging ayam yang telah masak boleh tentukan dengan bahagian peha ayam daging urat mula gelembong dan cuba putus dari tulangnya.
  3. Rasa kemasinan. Kerana kicap dan sos tiram yang digunakan biasanya mempunyai kemasinan yang berlainan mengikut pembuat. Sekiranya kurang masin tambahkan garam. Kalau anda terasa masin anda boleh gunakan gula atau serbuk perasa untuk mengurangkan kemasinan.
  4. Tutup api dan masukan perahan air limau 1 tsp . Keluarkan masakan dan hidang dengan taburkan bawang goreng. Hidangan telah sedia. Kanak-kanak dalam bulan puasa ini amat gemarkan resepi ini. Untuk kanak-kanak pastikan minyak dan kepedasan perlu dikurangkan.
  5. Apabila hidangkan gunakan tiga warna seperti warna oren – karot. Warna hijau – celery atau pun daun sup dan daun bawang/ daun pudina. merah – Cili Merah. Unggu – Hirisan bawang bulat. Selamat mencuba. * tsp – sudu teh dan sudu besar – table spoon.

Hurm sedap nyer resepi ni. Resepi ayam kicap berempah ni meningkat sedap nya dihidang bersama nasi hangat or nasi lemak. Oya kalau bonda gemar pedas cuba sahaja resepi ayam kicap pedas dengan add cili banyak kat bahan bahan or boleh pulak cuba ayam masak kicap lada hitam yang pedas and sedap. Oke sekian kongsi resepi ayam kicap berempah yang sedap and mudah ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba bonda 😀

source : balannambiar

Baca Juga : Resepi Ayam Kang Heong Sedap Sangat Menyelerakan

Incoming search terms:

  • rempah ayam kicap

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.