Resepi Ayam Kukus Halia Berkuah Sedap Best

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera rakan rakan terbaik cantik and sehati. Dah masak apa sahaja hari ni? Pasti lah sedap and lazat yer masakan rakan ni. Jika rakan sudi berkongsi dengan saya yer kat kolom komentar. And saya nak izin berkongsi resepi ayam kukus halia berkuah sedap sangat and menyelerakan lagi mudah. Resepi ayam kukus halia berkuah merupakan resepi yang sangat mudah perolehan bahan bahan nya seperti bawang putih, halia, sos tiram and etc. Kalau rakan nak cuba harap sedia bahan bahan seperti resepi bawah ni. Lepastu semak cara cara membuat resepi ayam kukus halia berkuah simple and sedap menyelerakan sangat ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Ayam Kukus Halia Berkuah Sedap Best

Bahan-Bahan

  • sedia ayam 6 ketul
  • sedia bawang putih
  • sedia halia
  • sedia sos tiram
  • sedia garam
  • sedia sayur lobak
  • sedia garam secukup rasa

Baca Juga : Resepi Rendang Ayam Negeri Sembilan yang Sedap dan Mudah

Cara cara Membuat

  1. Awal mual basuh ayam sampai bersih, lepastu ayam yang dah dibasuh bersih tu, sebatikan dengan hasil blender halia (seinchi) dengan bawang putih (3 biji) . gaul bagi sebati. biar rasa air tangan kita tu. Lepastu, masukkan garam, masukkan sos tiram ikut banyak mana ayam tu. jangan banyak2.. jangan sikit sangat, dalam resepi asal ada penggunaan kicap, tapi diba tak guna sebab kena control pemakanan abah dari segi pengambilan kicap.
  2. Taburkan sayur-sayur yang kita dah potong, nak ganti sayur lain pon boleh, cendawan ke.. jagung ke.. daun sadri ke.. tak nak sayur pon boleh, hihihi. untuk yang tak minat sayur la.
  3. Lepastu, perap ayam dalam 30 minit. seperti dalam gambar di atas. sambil-sambil tu boleh la didihkan air dalam tempat kukus.
  4. Air dah didih, cukup 30minit perap ayam, terus diba kukus dalam tempat kukus, hihi. dalam hati debar wei, try and error je ni. periuk sebelah tu, diba sambil-sambil tanak nasi. nak jimat letrik katakan.
  5. Biarkan ayam selama 15minit api sederhana. kalu xsure, boleh tambah masa kukus ayam
  6. Ayam Kukus halia berkuah sedia dihidang dengan nasi

source : lotuswhite89

Hurm sedap nyerrr resepi ayam kukus halia berkuah ni. Rakan shud try at home yer. Kerana sedap and bahan pon mudah sangat perolehannya. Resepi ni elok dihidang bersama nasi putih sahaja, but kalau rakan nak nasi lain seperti nasi lemak or nasi kerabu takpe la. Oke sekian kongsi resepi ayam kukus halia berkuah sedap and menyelerakan sangat ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Rendang Ayam Paling Sedap dan Mudah

Incoming search terms:

  • ayam kukus halia berkuah
  • resepi ayam kukus
  • resepi ayam kukus paling sedap
  • Resepi aym kukus
  • resipi ayam kukus halia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *