Resepi Ayam Madu Bakar Merah Sedap dan Simple

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera rakan cantik lagi terbaik. Semoga sume your activity berjaya and semoga rakan selalu peroleh banyak rezeki berganda yer. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi ayam madu bakar merah sedap and mudah. Siapa rakan kat sini yang gemar makan ayam madu bakar? Bahagian apa yang rakan paling gemar makan. Apa bahagian kepak or paha? Resepi ayam madu bakar merah yang nak saya kongsikan ni guna bahan kepak kerana saya and family gemar kepak. Kalau rakan xde suka sila ganti dengan bahagian ayam lain. Resepi ni merupakan resepi yang famous seperti resepi ayam madu bakar pasar malam, resepi ayam bakar madu berempah and etc. But mengandungi kekhasan tersendiri kerana bahan and cara nya yang mudah. Oke untuk rakan cantik yang nak try sila semak and sedia bahan bahan resepi bawah ni. Lepas tu rakan cantik semak pulak cara cara membuat resepi ayam madu bakar merah sedap and simple ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Ayam Madu Bakar Meras Sedap dan Simple

Bahan-bahannya

  • 1 1/2 kg kepak ayam
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 cm halia
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 3 susu besar kicap masin
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu teh jus lemon
  • 100ml madu (lebih banyak lebih sedap)
  • sedikit lada sulah
  • 3 biji asam boi merah

Baca juga : Resepi Sup Ayam Thai Simple dan Sedap

Cara-cara Membuat

  1. Permulaan rakan basuh kepak ayam dengan tepung (if guna bahan lain basuh kugak sampai clean yer). Bilas dan toskan.
  2. Kisar halus bawang putih dan halia. Masukkan ke dalam bekas ayam bersama bahan lain. Gaul sebati.
  3. Masukkan asam boi (hehe…ni petua spontan untuk cantikkan warna ayam).
  4. Perap semalaman sebelum bakar/ panggang.
  5. Dah perap langusng sahaja panggang and saat setengah masak gaul dengan madu and bakar/ panggang again sampai masak.
  6. Sedia dihidang

source : dapurfyza

Mudah sangat yer cara membuat resepi ayam madu bakar merah ni. Resepi ni elok dibuat secara banyak untuk persediaan saat rasa lelah datang. Resepi ni elok dihidang bersama nasi putih or nasi lain and boleh pulak add sos cili and bahan sayuran sihat seperti tomato and carrot untuk pelengkap saat makan. Pasti la resepi ni menjadi sangat menyelerakan lagi sedap. Oke sekian kongsi resepi ayam madu bakar merah sedap and simple lagi menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube rakan cantik lagi terbaik 😀

Baca juga : Resepi Rendang Ayam Minang Sedap Best and Mudah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *