Resepi Ayam Masak Halia Chinese Style Best Sedap nya

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and Selamat pagi. Kenapa selamat pagi supaya selalu semangat. Apa khabar hari ni? Semoga sihat selalu ya. Jumpa lagi dengan saya yang maybe suka berkongsi resepi. Kali ni saya nak berkongsi resepi ayam masak halia chinese style yang sedap and mudah tu. Kawan kat sini ada tak yang dah ahli buat resepi ni. Boleh la berkongsi dengan saya untuk tips and trick buat resepi ayam masak halia chinese style ni. Untuk kawan yang nak cuba boleh la sedia bahan seperti bawah ni yer. Lepas tu semak cara-cara resepi ayam masak halia chinese style sedap ni.

Resepi Ayam Masak Halia Chinese Style Best Sedap nya

Bahan-bahan

  • Setengah ekor ayam – potong sederhana size
    Bahan perap (selama 20 minit)
    3 sudu besar kicap manis
  • 4 sudu besar sos tiram
  • 6cm halia – diblend
  • 1 labu bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • 6cm halia (dihiris pajang2)
  • serbuk lada hitam
  • bawang besar potong bulat (untuk hiasan)
  • cili merah

Baca Juga : Resepi Ayam Goreng Pandan Sedap dan Mudah

Cara-cara Membuat 

  1. Bersihkan ayam, perap dengan bahan perapan selama 20 minit atau lebih
  2. Panaskan minyak untuk menumis. Tumis halia sehingga garing. Kemudian masukkan bawang besar & bawang putih
  3. Masukkan ayam yang telah diperap tadi. Masak hingga ayam empuk. Jika suka berkuah boleh lah tambahkan air
  4. Masukkan garam & gula secukup rasa. Masukkan juga cili potong, bawang potong & serbuk lada hitam
  5. Sedia dihidangkan… Sedap makan panas-panas! Wallaa…

Hurm sedap terbaik resepi ni and mudah sangat bukan. Resepi ayam masak halia chinese style merupakan resepi yang dah famous in Malaysia yang berawal dari negeri gajah putih. Ramai family menjadi penggemar resepi ni. Resepi ni boleh dibilang sangat mudah. Korang bisa tengok bahan-bahan yang mudah perolehannya di pasar. So kawan harus cuba at home yer. Oke sekian kongsi resepi ayam masak halia chinese style yang sedap and mudah ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Rendang Ayam Noxxa Mudah dan Paling Sedap

Incoming search terms:

  • resepi ayam masak halia chinese style
  • ayam masak halia cina

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.