Resepi Ayam Masak Kicap Berkuah Simple dan Best Sedap nya

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and Salam Sejahtera semua kawan terbaik. Semoga kawan semua selalu berlimpah ruah rezeki and sihat selalu. Pada kesempatan kali ni saya nak berkongsi pasal resepi ayam masak kicap berkuah yang best sedap nya. Kawan semua ada yang tak suka masakan ayam? Hampir semua suka and gemar masakan ayam kerana memang sedap. Variasi masakan ayam pon beragam diantara nya yang nak saya kongsikan ni iaitu resepi ayam masak kicap berkuah. Untuk kawan yang nak cuba boleh sedia bahan-bahan seperti resepi bawah ni. And follow cara-cara nya yer. Untuk bhana tak perlu semua ada but yang urgent sahaja. Oke Jom semak resepinya.

Resepi Ayam Masak Kicap Berkuah Simple dan Best Sedap nya

Bahan-bahan Ayam Masak Kicap Berkuah

  • 1 ekor ayam – saya guna 1/2 ekor ayam – boleh banyak boleh sikit
  • Saya gaulkan dengan sedikit kunyit dan garam dan goreng dengan minyak penuh dan api yg besar utk mengeluarkan air ayam. Goreng sekejap sahaja sehingga luarnya kekuningan. and next

Bahan tumbuk or blend

  • 1 biji bawang besar (purple)
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 batng serai – saya tambah and next

Bahan rempah tumis

  • 1 Kulit kayu manis
  • 5 biji Cengkih – saya tak letak
  • 2 biji Buah pelaga
  • 1 Bunga lawang
  • 8 biji Lada hitam biji – ketuk sedikit
  • 3 biji Lada kering – potong sahaja and next

Bahan perasa

  • 6 sudu besar Kicap Manis cap apappun boleh -saya guna cap kipas udang
  • 1 sudu besar mayonis lady’s choice
  • Serbuk lada sulah ajishio
  • Garam (tapi biasanya kicap dah cukup masin)

Baca Juga : Resepi Rendang Ayam Cili Padi Pedas Simple

Cara-cara Memasak Ayam Masak Kicap Berkuah

  1. Awal mula ayam digoreng dulu sampai keemasan. guna api besar & minyak yang banyak. tujuan menggoreng untuk garingkan kulit dan bahagian luar ayam dan menyingkirkan air dalam ayam yang boleh sebabkan ayam masak kicap anda berbau tak sedap. Angkat ayam tos dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam 5 sudu besar. Tumiskan bahan rempah hingga berbau. Kemudian masukkan bahan yang ditumbuk or diblend tadi. Tumis sampai garing dan berbau wangi.
  3. Masukkan ayam yang dah di goreng. Tambah kicap secukup rasa.
  4. Masukkan air sampai tenggelam semua ayam. Air aras ayam sahaja. Air jangan terlalu banyak yer.
  5. Buka api sederhana dan renehkan (masak slow2) kalau api kuat memang air cepat kering tp kuah tak meresap dalam ayam.. kalau masak api perlahan kicap akan meresap sampai tulang.
  6. Bila mendidih, masukkan mayonis..serius…sedap sangat bila korang tambah mayonis..ayam masak kicap korang akan ada rasa BANDAR…moden sikit la.. kan orang muda kena kreatip..
  7. Keringkan kuah sampai jadi pekat..kalau tak mayonis tadi akan nampak berketul2..
  8. Rasa dulu..tambah la lada sulah ajishio dan garam secukup rasa..
  9. Bila semuanya ok.. angkat dan hidangkan.

Hurm Best sedap and aroma nya. Awal mula saat pertama buat resepi ayam hasil sangat-sangat mengecewakan but saya tak patah semangat. Sasya keep try and try. Oleh itu untuk teman yang baru belajar masak boleh berkongsi hasil masakan disini in komentar.Resepi Ayam Masak Kicap Berkuah ni biasa dihidangkan untuk jamuan makan petang. Oke sekian kongsi ayam masak kicap berkuah best sedap ni. Semoga resepi ni berfaedah untuk kawan and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Kaki Ayam Goreng Ranggup yang Simple dan Sedap

Incoming search terms:

  • resepi ayam masak kicap chef wan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.