Resepi Ayam Masak Kicap Chef Wan Sedap Sangat

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera kawan terbaik. Semoga kawan semua sihat selalu kerana nikmat sihat tu yang utama. Kalu tak sihat siapa yang nak ganti tugas mulia jadi suri rumah. Oke kali ni saya nak ijin berkongsi resepi ayam masak kicap chef wan yang sedap lagi menyelerakan sangat tu. Kawan kat sini tahu tak chef wan tu? Beliau tu chef yang dah famous kerana karya resepi nya yang sedap and mudah. Pantas la sebut celebrity chef. Resepi ayam masak kicap chef wan merupakan resepi ayam buah karya tangan terbaik chef wan yang dihidang bersama kicap pekat and sos tomato and bahan lain. Kalau kawan nak try at home harap sedia bahan yang diperlukan yer. Lepas tu semak cara cara membuat resepi ayam masak kicap chef wan sedap and menyelerakan sangat ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Ayam Masak Kicap Chef Wan Sedap Sangat

Bahan-Bahan

  • 1 ekor ayam [potong kecil]
  • 2 biji kentang [potong baji dan gorengkan sehingga masak]
  • 2 biji tomato [potong 4]
  • 1 pokok daun bawang [potong kecil]
  • 3 s/b kicap pekat
  • 3 s/b sos tomato
  • 1/2 cawn air
  • 1 s/b kunyit
  • 5 s/b minyak bahan mayang
  • 1 ulas bawang besar
  • 2 biji cili merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 cm halia

Baca Juga : Resepi Sambal Nasi Ayam Penyet Original Sedap dan Pedas

Cara cara membuat

  1. Awal mula kawan bersihkan ayam dan gaulkan dengan kunyit.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mayang sehingga wangi.
  3. Masukkan ayam dan goreng sehingga garing.
  4. Masukkan air, kicap dan tomato. Biarkan sehingga mendideh.
  5. Bila mendideh masukkan ayam, tomato, daun bawang dan kentang.
  6. Gaulkan dan angkat and ayam masak kicap chef wan sedia hidang

source : ummizaihadi

Sedap nyerrr resepi ayam masak kicap chef wan ni. Pantas la jadi kegemaran ramai keluarga. Selain sedap bahan resepi ni mudah sangat perolehannya at pasar. So kawan try at home yer. Resepi ni elok dihidang saat jamuan makan petang bersama family or orang terkasih. Oke sekian kongsi resepi ayam masak kicap chef wan sedap and menyelerakan sangat ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Butter Sedap Sangat Menyelerakan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.