Resepi Ayam Masak Kurma Kelantan Best Sedap nya

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera semua kawan terbaik. Kawan pernah tak berpusing nak masak apa untuk hari ni or hari esok? Saya pon sering seperti tu, alhasil saya pon remember di penghujung minggu kemarin ada uncle datang dari jauh bawa ayam masak kurma yang sedap. Then saya nak berkongsi resepi ayam masak kurma kelantan tu yang sedap and menyelerakan sangat tu untuk kawan cantik. Resepi ayam masak kurma kelantan merupakan resepi khas ayam yang masak dengan add kurma yang konon asal dari kelantan town. Untuk kawan yang nak cuba sial sedia bahan bahan seperti resepi bawah ni. Lepas semua bahan seperti kentang bawang and cili hijau sedia semak langsung sahaja cara cara membuat resepi ayam masak kurma kelantan yang sedap and menyelerakan sangat lagi mudah ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Ayam Masak Kurma Kelantan Best Sedap nya

Bahan-bahan

  • 500gm ayam -potong
  • 1 paket sebuk rempah kurma babas-campur air jadikan pes.
  • 1000ml santan
  • 1 sudu besar kerisik(tak isi pun boleh)
  • 2 biji kentang-belah empat
  • 1 biji tomato-belah empat
  • 1 biji bawang besar-hiris bulat
  • 2 biji cili hijau-belah dua
  • Garam dan serbuk perasa secukup rasa.
  • Sedikit minyak untuk menumis

Baca Juga : Resepi Nasi Ayam Sedap dan Mudah

Bahan penumis

  • 2 biji bawang kecil
  • 1 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • Kulit kayu manis,bunga lawang,buah pelaga dan cengkih.

Cara cara Membuat

  1. Awal mula tumbuk bawang kecil,bawang putih dan halia.
  2. Panaskan minyak dan masukkan bahan penumis.Tumis hingga keperangan.
  3. Masukkan pes kurma,kacau sehingga naik bau.
  4. Masukkan ayam dan santan.Biarkan sekejap
  5. Masukkan kentang dan kerisik
  6. Apabila mendidih dan kentang empuk masukkan garam dan serbuk perasa.
  7. Akhir sekali bila kuah dah agak pekat sedikit,masukkan bawang besar,cili hijau dan tomato.
  8. Angkat dan ayam masak kurma kelantan sedia hidang.

source : norziehany

Sedap sangat resepi ni. Selain tu mudah pulak dari penyediaan bahan and cara cara membuat resepi ayam masak kurma kelantan ni. Resepi ni bisa kawan add bahan hiasan lain yer saat platting seperti nasi and carrot or sayuran lain supaya semakin sihat selalu. Resepi ni elok dihidang saat jamuan makan petang or makan tengah hari. Oke sekian kongsi resepi ayam masak kurma kelantan yang sedap and menyelerakan sangat ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencuba kawan cantik 😀

Baca Juga : Resepi Rendang Ayam Negeri Sembilan yang Sedap dan Mudah

Incoming search terms:

  • resepi ayam masak kurma chef wan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.