Resepi Ayam Masak Kurma Simple dan Sedap Best

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera sume. Semoga bonda and kawna sume sihat selalu yer. Kerana nikmat sihat tu yang utama. Bonda and kawan cantik dah masak apa sahaja hari ni? Pasti lah sedap and menyelerakan yer. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi yang sedap and menyelerakan lagi simple jugak iaitu resepi ayam masak kurma simple dan sedap best. Resepi ayam masak kurma simple merupakan resepi ayam yang dimasak guna bahan perasa kuram seperti serbuk rempah kurma adabi yang dibancuh dengan air. And ada pulak bahan lain yang membuat sedap resepi ni. Kalau bonda nak try at home sila sedia bahan bahan seperti resepi bawah ni. Lepas tu semak sahaja cara cara membuat resepi ayam masak kurma simple and sedap lagi menyelerakan ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Ayam Masak Kurma Simple dan Sedap Best

Bahan-Bahan

  • 1/2 ekor ayam dipotong ikut citarasa

Bahan Kisar

  • 3 biji bawang merah
  • 3 biji bawang putih
  • 1 biji cili hijau
  • 1 inci halia
  • 1 inci kayu manis
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 peket kecil serbuk rempah kurma Adabi (dibancuh dengan air)
  • 1 batang serai (dititik)
  • 1 keping asam jawa
  • 2 biji buah keras (ditumbuk)
  • 1 biji kentang (dibelah 4)
  • 1 biji bawang besar (dibelah 4)
  • 1 biji buah tomato (dibelah 4)
  • 1 biji cili hijau (dibelah)
  • 1 mangkuk santan
  • Minyak untuk menumis
  • Garam dan gula secukup rasa

Resepi lain : Resepi Ayam Masak Halia ala Thai Sedap Sangat dan Mudah

Cara cara Membuat

  1. Permulaan bonda and kawan cantik panaskan minyak. Tumis bahan kisar, rempah ratus, halia dan serai hingga naik bau.
  2. Masukkan rempah kurma dan buah keras. Tambah sedikit air dan kacau.
  3. Masukkan ayam dan kacau hingga ayam disaluti rempah dan bertukar warna agak keputihan. Tuangkan santan dan kacau sesekali hingga mendidih. Masukkan kentang dan masak sehingga kentang lembut.
  4. Masukkan asam keping dan perasakan dengan garam dan gula.
  5. Masukkan bawang besar dan cili hijau yang telah dibelah. Kacau sebentar.
  6. Ayam Masak Kurma Simple sedia dihidang dengan nasi.

source : dapurburukku

Mudah sangat yer cara membuat resepi ayam masak kurma simple ni. Selain tu sedap pulak. Pantas la menjadi kegemaran ramai keluarga in Melayu. Untuk hiasan bonda bisa add bahan sayur yer seperti tomato and carrot supaya lebih sihat and menyelerakan. Resepi ni elok dihidang saat jamuan makan petang bersama keluarga terkasih. Oke sekian kongsi resepi ayam masak kurma simple dan sedap lagi menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencuba 😀

Resepi lain : Resepi Ayam Goreng Berempah Mamak Sedap dan Lazat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.