Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api Sedap dan Mudah

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera kawan semua. Semoga kawan semua healthy always ya. Rasa pernah buat resepi ayam masak lemak cili api. Resepi yang sedap and lazat and panas tu. Yap resepi ayam masak lemak cili api memang jadi kegemaran banyak orang yang gemar pedas. Resepi masak cili ada pelbagai macam seperti masak lemak cili api ikan, masak lemak cili api udang, masak lemak cili api ketam. Selain tu actually banyak faedah nya untuk tubuh if suai ketentuan. Untuk kawan penggemar resepi ni and nak cuba buat sila sedia bahan-bahan seperti bawah ni yer. Jom semak sahaja resepi ayam masak lemak cili api yang famous and sedap tu.

Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api Sedap dan Mudah

Bahan-bahan Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api

  • 4-5 ketul ayam
  • 250 ml santan pekat – atau 1 kotak santan – Bahagi 2 bahagian, 1/2 untuk dicampur air. 1/2 dijadikan pati santan pekat
  • 2 helai daun kunyit – dicarik carik
  • 2 biji Kentang dipotong memanjang atau wedges
  • 1-2 batang Serai diketuk
  • 1/2 Kiub ayam (jika suka)
  • garam secukupnya
  • Air secukupnya – dalam 1 cawan setengah ke 2 cawan

Baca Juga : Resepi Ayam Percik Merah Sedap Spesial And Mudah

Bahan ditumbuk

  • 1-2 inci kunyit hidup
  • 5-6 biji cili padi merah – supaya warna kuah cantik
  • 2 ulas bawang merah

Cara Cara Masak Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api

  1. Awal sedia periuk and masukkan kentang kemudian dalam periuk atau kuali rebus kentang sehingga separuh masak. Angkat dan ketepikan. Buang air rebusan tu.
  2. Dalam periuk yang sama, masukkan bahan tumbuk dan santan yang cair. Kalau pakai santan kotak masukkan setengah kotak dan tambah air secukupnya. Masukkan ayam, daun kunyit dan serai serta kiub ayam. Didihkan sehingga ayam masak dengan api perlahan supaya santan tak pecah.
  3. Setelah ayam masak, masukkan kentang yang direbus setengah masak tadi, dan masak sehingga kentang lembut dan empuk. Rasa garamnya
  4. Akhir sekali tuang santan pekat kedalam masak lemak, masak sekejap dan bolehla tutup api.

source : koleksiresepiemak

Hurm sedap nyerr and pedas pastinya. Resepi ayam masak lemak cili api ni memang sangat suai bagi korang yang gemar makan masakan pedas. In my family tak terlalu gemar makan pedas so saya dah ajarang buat resepi ni. But sekalinya buat tak henti kunyah-kunyah keluarga saya. Oke sekian kongsi resepi ayam masak lemak cili api ni. Semoga berfaedah untuk kawan and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Nasi Ayam Penyet Best Sedap nya and Mudah

 

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.