Resepi Ayam Masak Lemak Kuning Sedap and Lazat

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera rakan terbaik. Semoga rakan kat sini sihat always yer. Kerana kesihatan merupakan nikmat yang banyak dilalaikan. Jumpa kembali dengan saya yang gemar berkongsi resepi sedap, lazat and mudah. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi ayam masak lemak kuning sedap and lazat lagi simple. Resepi ayam masak lemak kuning merupakan varian resepi ayam, kerana banyak sangat varian resepi ayam seperti ayam masak lemak cili api negeri sembilan sedap tu. But resepi ni sikik berbeza kerana guna bahan seperti bawang merah and bawang putih and halia. Selain tu masak lemak jugak banyak sangat, rakan sila tengok sahaja masak lemak kat blog ni ada masak lemak cili api ikan kembung, masak lemak cili api udang and etc. Pasti sedap and lazat sangat masak lemak tu. But resepi ayam masak lemak kuning tak kalah sedap and lazat nya. Oleh itu rakan try at home yer. Semak and sedia bahan bahan seperti resepi bawah. Lepas sume bahan ada rakan cantik semak pulak cara cara membuat resepi ayam masak lemak kuning sedap and lazat lagi mudah ni.

Resepi Ayam Masak Lemak Kuning Sedap and LazatBahan bahan

  • 1/2 Ekor Ayam (dibersihkan)

Bahan Kisar

  • 5 ulas bawang Merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci kunyit

Bahan Lain

  • Minyak untuk menumis
  • Sebatang Serai
  • 2 Cawan Santan
  • 2 biji Tomato
  • 2 biji Kentang (belah 4, goreng)
  • Cili api (diketuk)

Baca juga : Resepi Ayam Goreng McD Sedap dan Menyelerakan

Cara cara Membuat

  1. Lumurkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit. Gorengkan sekejap. Ketepikan.
  2. Tumis bahan kisar hingga masak(ada bau-bau wangi bawang digoreng)
  3. Masukkan santan dan kacau hingga menggelegak. (Gunakan api perlahan, jangan guna api kuat. Kalau santan pecah nanti tak sedap dah)
  4. Masukkan ayam, serai, kentang dan tomato.
  5. Renihkan kejap. Siap!
  6. Tambahkan cili api yang diketuk jika ingin pedas.
  7. Ayam masak lemak kuning sedia dihidang.

source : yanidaims

Mudah sangat yer resepi ayam masak lemak kuning ni. So rakan try at home yer. Masak bersama son or orang terkasih and nikmati sedap hasil masak sendiri merupakan good idea for penghujung minggu. Resepi ni elok dihidang bersama nasi putih. Makan saat hangat yer supaya lazat maksimal. Oke sekian kongsi resepi ayam masak lemak kuning sedap and lazat lagi mudah ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube rakan cantik 😀

Baca juga : Resepi Ayam Panggang Kenny Rogers Best Sedap nya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.