Resepi Ayam Masak Merah Mat Gebu Best Sedap nya

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera kawan terbaik. Semoga kawan terbaik semua selalu sihat yer. Kerana nikmat sihat tu yang paling nikmat. Kali ni saya mengucap syukur kerana masih bisa berkongsi resepi untuk kawan semua. Resepi ayam masak merah mat gebu yang nak saya kongsikan kali ni. Resepi ayam masak merah mat gebu ni merupakan resepi ayam dimasak guna cili api. Resepi ayam masak merah ni banyak macam nya seperti ayam masak merah buah keras, ayam masak merah kismis and resepi ayam masak merah gajus. Kesemua resepi tu sedap and lazat pastinya. Untuk kawan penggemar resepi ni yang nak cuba boleh tengok resepi bawah ni. Oke langsung sahaja semak bahan-bahan and cara-cara resepi ayam masak merah mat gebu ni.

Resepi Ayam Masak Merah Mat Gebu Best Sedap nya

Bahan-bahan

  • 1/2 ekor ayam, dipotong 8 bahagian
  • 2 batang serai
  • 1/4 cawan kismis
  • 4 camca besar tomato puree
  • 3 camca besar sos cili
  • 1 camca besar madu
  • 3 camca besar cili kisar
  • 3/4 cawan air
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Bawang goreng, untuk hiasan
  • Kacang pis, untuk hiasan

Bahan-bahan kisar Halus

  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas

Baca Juga : Resepi Nasi Ayam Penyet Original Paling Sedap dan Simple

Bahan-bahan Tumis

  • 1 helai daun pandan, disimpul
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 biji buah pelaga
  • 5 kuntum bunga cengkih

Cara-cara Memasak

  1. Ayam dicuci bersih, lumur dengan 1 camca teh serbuk kunyit dan 1 camca teh garam. Perap 15 minit dan goreng hingga masak, tak perlu sampai garing. Angkat dan toskan. Serai diketuk dan ketepikan.
  2. Keluarkan minyak gorengan ayam tadi dan tinggalkan kurang lebih 1/3 cawan. Masukkan bahan2 tumis, serai dan juga bahan kisar halus. Kacau dan masak hingga wangi. Tambah cili kisar dan masak hingga cili garing.
  3. Masukkan tomato puree dan sos cili, kacau dan masak hingga naik minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
  4. Masukkan air dan madu. Kacau dan biar mendidih. Tambah ayam dan kismis, gaul rata dan masak dengan api kecil hingga pekat. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula jika perlu. Masak sekejap lagi dan rasa.
  5. Jika ok boleh matikan api. Tabur bawang goreng dan kacang pis sebelum dihidangkan

Nyumi Sedap terbaik resepi ni. Resepi ni biasa saya hidangkan saat anak or hubby request to me. Resepi ayam masak merah mat gebu ni elok dihidangkan saat jamuan makan petang or jamuan di penghujung minggu. Oke sekian kongsi resepi ayam masak merah mat gebu ni. Semoga resepi ni berfaedah untuk kawan terbaik and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Kicap Pekat Simple dan Wajib Cuba

Incoming search terms:

  • https://yandex ru/clck/jsredir?from=yandex ru;search;web;;&text=&etext=1822 uC1OpJNDswrUNv2yHvCj-93cNi75vQrlqpyA6iQpSxR_GBQR-MxYfCeCsG2s0_JS 6c57c558605129e7b5a98128876cd82c631b7629&uuid=&state=_BLhILn4SxNIvvL0W45KSic66uCIg23qh8iRG98qeIXme
  • resipi kak jee

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *