Resepi Ayam Masak Palembang Sedap and Lazat

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and salam happy kawan and rakan cantik sume. Semoga rakan and kawan cantik sihat always and selalu have chance to traveling kat negara tetangga yang indah. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi khas negara tetangga ialah resepi ayam masak palembang yang sedap and lazat. Rakan kat sini ada tak yang punya saudara kat palembang in pulau sumatra tu. Cuba la mintak resepi selain ini kat sana and share bersama saya kat sini. Oke kalau rakan cantik nak try resepi resepi ayam masak palembang ni sila semak and sedia bahan bahan like ketul ayam, batang kayu manis, biji buah pelaga and etc. Kalau takde bahan lengkap takpe la go to kedai samping home for shopping. Lepas sedia sume bahan yang diperlukan rakan cantik sila try dengan simak cara cara membuat kat bawah ni yer. Jom semak resepi ayam masak palembang.

Resepi Ayam Masak Palembang Sedap and Lazat

Bahan bahan :

  • 5 ketul ayam
  • 1 batang kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 1 batang serai – titik
  • 1 mangkuk santan
  • 1 keping asam gelugur (opt)
  • Kerisik
  • Kicap manis
  • Garam
  • Sedikit gula (opt)

Resepi lain : Resepi Ayam Paprik Pes Tomyam Paling Sedap Wajib Cuba

Bahan kisar :

  • 1/2 labu bawang besar
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • Cili kisar (ikut suka)

Cara cara Membuat :

  1. Goreng ayam sebentar sehingga agak kekuningan. Angkat.
  2. Menggunakan minyak yang sama, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih hingga wangi
  3. Masukkan bahan kisar dan serai. Tumis hingga layu.
  4. Masukkan santan, diikuti kicap, garam dan gula. Bila mendidih, masukkan ayam, asam dan kerisik.
  5. Masak sehingga santan sedikit pekat and nampak sikit keing. kerana asal banyak kuah then menyerap kot.
  6. Resepi ayam masak palembang sedia dihidangkan.

source : airtanganku

Sedap nyeeeer resepi ayam masak palembang ni. Pantas hidang untuk makan petang bersama family. Rakan pon sila cuba resepi lain kat blog ni yang sedap seperti resepi masakan ayam berkuah, daging masak palembang, resepi ayam bali and etc. Lazaaaat sangat resepi ni. Oke sekian kongsi resepi ayam masak palembang sedap and lazat ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube rakan cantik and terbaik :3

Resepi lain : Resepi Ayam Goreng Thai Paling Simple dan Sedap

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.