Resepi Ayam Masak Paprik Sedap and Menyelerakan

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera rakan terbaik. Semoga rakan semua selalu peroleh rezeki berlimpah lagi berkah yer. Hari ni rakan dah masak apa sahaja? Or nak cari resepi buat esok? Kalau rakan nak cari resepi diblog ni tempatnya. Kerana saya nak kongsi pelbagai resepi yang mudah and sedap. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi ayam masak paprik yang sedap and mudah lagi menyelerakan sangat. Rakan kat sini pasti dah pernah cuba makan resepi yang sedap ni. And boleh la cuba at home untuk membuat ayam masak paprik ni. Resepi ayam masak paprik merupakan resepi ayam yang dimasak guna bahan seperti bawang merah bawang putih, limau kasturi and etc. Kalau rakan nak try sila sedia bahan seperti bawah ni and semak cara cara membuat resepi ayam masak paprik sedap and mudah bawah ni.

Resepi Ayam Masak Paprik Sedap and Menyelerakan

Bahan-bahan

  • 1/2 ekor ayam, dipotong kecil
  • 4 biji bawang merah, ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih, ditumbuk
  • 1 biji bawang besar, dimayang
  • 2 batang serai, dititik
  • 2 biji buah tomato, dipotong 4
  • 5 biji cili padi, ditumbuk (kalau suka pedas boleh tambah)
  • 2 biji limau kasturi, diambil jusnya
  • 5 helai daun limau purut, disiat-siat
  • 7 sudu makan sos cili
  • 6 sudu makan sos tomato
  • 4 sudu makan sos tiram
  • 3 sudu makan kicap manis
  • bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
  • minyak secukupnya
  • air secukupnya
  • garam secukup rasa
  • serbuk perasa jika suka
  • gula secukup rasa

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Merah Kenduri Kahwin Sedap

Cara-cara Membuat

  1. Awal mula panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam setengah masak, jangan terlalu garing.
  2. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili padi yang telah ditumbuk, kacau sekejap.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air.
  4. Masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran. Bila mendidih, masukkan bawang besar dan buah tomato.
  5. Semasa menghidang, perahkan jus limau kasturi.Sedaapp !!
  6. Ayam masak paprik sedia dihidang

source : miss-dya

Memang sedap terbaik resepi ayam masak paprik ni. Resepi ni sangat elok dihidang bersama nasi kerabu yang sedap or nasi minyak yang lazat. Pasti tak henti kunyak kunyak tu and rasa nambah again and again. Resepi ni pulak dah menjadi kegemaran banyak keluarga diantaranya my family. Oke sekian kongsi resepi ayam masak paprik sedap and mudah lagi menyelerakan sangat ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencuba rakan terbaik 😀

Baca Juga : Resepi Masak Rendang Ayam Simple dan Sedap

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.