Resepi Ayam Panggang Kenny Rogers Best Sedap nya

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera rakan cantik. Semoga sume rakan cantik pengunjung setia blog ni sihat selalu and dipermudah perolehan rezeki nya lagi berkah. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi ayam panggang kenny rogers best sedap nya and mudah lagi menyelerakan. Resepi ayam panggang kenny rogers merupakan resepi yang dah famous kerana sedap and lazat resepi tu. Resepi ni di masak dengan pelbagai bahan yang mudah perolehannya kat pasar. Ada bahan utama iaitu ayam, bahan kisar seperti bawang besar, bawang putih and halia. Ada pulak bahan perap ayam seperti minyak zaitun and etc. Resepi ni tak kalah sedap nya dengan resepi ayam lain seperti resepi ayam panggang berempah and resepi ayam panggang madu yang sedap and lazat tu. So rakan should try at home yer. Kalau rakan nak try sila sedia bahan bahan seperti resepi bawah ni. Lepas tu semak cara cara membuat resepi ayam panggang kenny rogers best sedap nya lagi lazat. Jom semak resepi nya.

Resepi Ayam Panggang Kenny Rogers Best Sedap nya

Bahan-bahan

  • Seekor ayam 1kg+

Bahan bahan Kisar

  • 2 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 kiub ayam knorr / maggi
  • 2 sudu serbuk lada hitam
  • 1 senduk kecil sos black pepper
  • garam 1 sudu teh
  • gula 1 sudu makan
  • air 100ml

Bahan bahan Perap

  • 2 sudu madu (optional)
  • 3 sudu minyak zaitun
  • 2 sudu besar mixed herbs @ daun oregano

Baca juga : Resepi Ayam Butter Lemon Sedap and Mudah

Cara-cara Membuat

  1. Potong & Bersihkan Ayam
  2. Mula-mula, bersihkan ayam. Anda boleh potong 4 atau tak payah potong. Jika ia tak dipotong, jangan lupa masukkan sedikit bahan perapan ke dalam ayam nanti.
  3. Kisar Bahan
  4. Kisarkan semua bahan yang bernombor 2-10 seperti dalam senarai di atas menggunakan ‘blender’.
  5. Perapkan Ayam
  6. Campurkan bahan perap iaitu madu, minyak zaitun, dan mixed herbs / oregano bersama bahan kisar dan gaulkan di dalam bekas. Tuang semua bahan ini ke dalam ayam dan lumur rata. Tutup bekasnya dan perap dalam 2 jam dalam peti ais di bahagian chill.
  7. Masak
  8. Terdapat 2 cara untuk memasak ayam panggang ini. Pilihlah yang mana mudah dan sesuai dengan selera masing-masing.
  9. a. Periuk High Pressure / Pemanggang Ajaib
  10. Kalau menggunakan periuk jenis ini atau yang seangkatan dengannya, anda boleh memasak ayam tadi selama 30 minit. Selepas itu, ‘stir fry’ dengan sedikit minyak di atas kuali untuk mendapatkan hasil kerangupan dan rasa panggang yang sedap.
  11. b. Ketuhar / ‘Oven’
  12. Jika anda ingin menggunakan ‘oven’, panaskan pada suhu 180’c-200’c. Gunakan api atas bawah. Bakar selama 1 jam – 1 1/2 jam sehingga masak. Selepas 1/2 jam pertama, siram ayam dengan kuah perapan dan tuang minyak sedikit supaya ayam tidak kering.
    *Suhu ‘oven’ bergantung pada saiz oven. Kalau saiz ‘oven’ lebih besar, gunakan suhu yang lebih tinggi.
  13. Ayam panggang kenny rogers siap dihidang untuk makan.

source : sato17

Hurm menyelerakan sangat yer resepi ayam panggang kenny rogers ni. Pantas menjadi kegemaran and wajib pulak cuba at home. Resepi ni sangat harum aroma and sedap. Resepi ni elok dihidang bersama nasi putih and sayur segar seperti tomato and carrot. Boleh pulak rakan add sambal cili untuk rakan yang gemar pedas. Oke sekian kongsi resepi ayam panggang kenny rogers best sedap nya and lazat ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube rakan cantik 😀

Baca juga : Resepi Ayam Masak Kicap Mudah Sedap Best

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.