Resepi Ayam Penyet Sheila Rusly Sedap Sangat Menyelerakan

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera kawan semua. Semoga kawan semua healthy always and peroleh rezeki berganda selalu hari ni and esok. Kali ni saya nak berkongsi resepi ayam penyet sheila rusly yang sedap and mudah sangat menyelerakan. Untuk kawan penggemar ayam penyet sila cuba resepi ni. Resepi ayam penyet sheila rusly merupakan variasi resepi ayam dengan add sambal and lalapan. Lebih jelas semak resepi nya berikut ni. Jom semak resepi ayam penyet sheila rusly yang sedap ni.

Resepi Ayam Penyet Sheila Rusly Sedap Sangat Menyelerakan

Bahan bahan Ayam

  • 1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik
  • ½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • ½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
  • 1 sudu besar Serbuk Kunyit
  • ½ sudu besar Serbuk Lada Putih
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 1cm Halia
  • Sedikit Air
  • 1 sudu kecil Garam
  • Minyak masak untuk menggoreng

Bahan bahan Sambal

  • Segenggam cili padi merah
  • 3 ulas bawang putih
  • tepung jagung secukup rasa
  • 2 sudu minyak masak

Bahan bahan Nasi

  • 2 pot beras rendam selama 2 jam
  • Sehelai daun pandan

Bahan bahan Sambal Terung

  • 3 biji cili merah*
  • segenggam ikan bilis*
  • tomato*
  • 4 ulas bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 inci belacan*
  • 2 sudu besar cili kisar
  • air asam jawa
  • kicap
  • garam dan gula secukup rasa
  • terung panjang (belah 4, potong senget2)
  • minyak masak 4 sudu

Bahan bahan sambal kicap

  • cili padi segenggam
  • 3 ulas bawang putih
  • kicap ABC saus manis

Bahan bahan Lain

  • tempe (potong kecik2)
  • tauhu (kalau yg tebal tu, bahagi dua then potong segitiga.. so dapat 4)
  • daun salad
  • timun

Baca Juga : Resepi Nasi Minyak Ayam Masak Merah Simple dan Sedap

Cara-cara Membuat

Cara-cara ayam

  1. Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus
  2. Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini
  3. (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.
  4. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.

Cara-cara Nasi

  1. Kukus nasi dlm loyang wat kek yg bulat tu.. kalau ade mangkuk kecik2 yg peniaga nasi kukus wat tu lagi bagus..
  2. Letak daun pandan dalam air kukusan.

Cara-cara Sambal

  1. Tumbuk bawang putih sampai lumat… lepas tu masukkan cili padi.. tumbuk jugak tapi takyah lumat sangat…
  2. Panaskan minyak..
  3. Masukkan bahan yang dah tumbuk tadi..
  4. Masukkan air tepung jagung (tepung jagung tu sikit je.tak perlu banyak sangat, nanti jadi cam gam)
  5. Kacau2 and angkat.. xyah buh garam

Cara-cara Sambal terung

  1. Tumbuk bahan bertanda *
  2. Panaskan minyak
  3. Masukkan bahan yang dah ditumbuk.. kacau2
  4. Masukkan cili kisar.. masak sampai pecah minyak..
  5. Taruk air asam jawa, garam, gula kicap..
  6. Campurkan dengan terung yang dh digoreng

Cara-cara sambal Kicap

  1. Tumbuk bawang putih dan cili padi sampai lumat..
  2. Tuangkan kicap abc.. (jgn bnyk sgt.. nanti cair.. kicap wong solo kan pekat.. kalau tercair, tambah balik bwg putih ngn cili padi biar balance balik)

Hurm sedap terbaik resepi ni. Resepi ayam penyet sheila rusly ni elok dihidang saat jamuan makan petang bersama family or orang terkasih. Oke sekian kongsi resepi yang sedap and mudah sangat ni. Semoga resepi ayam penyet sheila rusly ni berfaedah untuk kawan and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Ayam Kicap Berempah Sedap Best

Incoming search terms:

  • resepi ayam penyet sheila rusly
  • sambal penyek shila rusly

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.