Resepi Ayam Percik Pasar Malam Sedap Terbaik 

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera kawan cantik terbaik. Dah masak apa sahaja hari ni? Pati la sedap sangat yer. Kalau esok pusing nak masak apa kawan cantik cuba sahaja resepi yang nak saya kongsikan ni iaitu resepi ayam percik pasar malam yang sedap sangat menyelerakan. Resepi ayam percik pasar malam merupakan resepi yang biasa dihidang kat pasar malam saat tu dengan cara masak dibakar dengan tambahan kicap and sos merah yang menyelerakan. Kerana sedap and menyelerakan sangat resepi ni menjadi famous with name resepi ayam percik pasar malam. So untuk kawan cantik yang nak try at home boleh sedia bahan bahan seperti resepi bawah ni yer. Lepas tu semak sahaja cara cara membuat resepi ayam percik pasar malam yang sedap and menyelerakan sangat ni. Jom semak resepi nya.

resepi ayam percik pasar malam

Bahan-bahan (Anggaran 2 ekor ayam)

  • Sedia 500 gm bawang besar- diblender
  • Sedia 50 gm halia – diblender
  • Sedia 50 gm lengkuas – diblender
  • Sedia 50 gm bawang putih – diblender
  • Sedia 5 batang serai – diblender
  • Sedia 2 cawan gula
  • Sedia 3 sudu stok ayam serbuk
  • Sedia 5 senduk cili mesin
  • Sedia 5 senduk cili sos
  • Sedia 1/2 kg santan

Baca Juga : Resepi Ayam Penyet Sheila Rusly Sedap Sangat Menyelerakan

Cara-cara Penyediaan 

  1. Campurkan semua bahan dan dimasak sampai mendidih
  2. Apabila sudah mendidih, masukkan ayam hingga separuh masak
  3. Asingkan ayam dan siap untuk dibakar, kuah yang lebih disimpan untuk dicurahkan di atas ayam nanti
  4. Bakar dan ayam percik pasar malam siap untuk menjamu selera

source : mycitarasa-resepi

Hurm sedap terbaik aroma resepi ni. Memang pantas lah jadi favorite ramai keluarga kerana memang sedap and mudah sangat cara membuatnya. Resepi ayam percik pasar malam ni elok sangat dihidangkan saat penghujung minggu malam or saat ramai kawan datang at home. Oke sekian kongsi resepi ayam percik pasar malam yang sedap and menyelerakan sangat ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencuba kawan cantik terbaik 😀

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Halia Berkuah Simple dan Best Sedapnya

Incoming search terms:

  • kuah ayam percik pasar malam
  • resepi ayam percik pasar malam sedap

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.