Resepi Ayam Percik Putih Best Sedap nya

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera kawan cantik terbaik. Semoga esok kawan akt sini peroleh rezeki berganda semua yer. Aamiin. Kali ni saya nak kongsi resepi yang sedap lagi mudah and menylerakan sangat. Iaitu resepi ayam percik putih sedap and menyelerakan sangat. Kawan kat sini ada tak yang pernah buat resepi ni? Kalau ada kongsi tips and trik kat komentar yer. Saya belum pernah cuba resepi ni but saat saya surfing and dapati resepi ni seperti nya lazat and sedap sangat. So saya izin berkongsi kat sini akak rezwati. Resepi ayam percik putih merupakan resepi ayam yang bahan utama iaitu ayam and kuah putih sedap and lazat tu. Kalaiu kawan nak try sila sedia bahan yang diperlukan seperti resepi bawah ni yer. Lepas semua bahan yang diperlukan tersedia, kawan langsung sahaja semak cara cara membuat resepi ayam percik putih sedap and menyelerakan sangat ni. Jom semak resepi nya bawah ni.

Resepi Ayam Percik Putih Best Sedap nya

Bahan bahan kuah percik

  • 10 ulas bawang merah (kisar)
  • 5 ulas bawang putih (kisar)
  • 1 inci halia (kisar)
  • 1 keping asam gelugur
  • 1 mangkuk besar santan pekat
  • Gula & garam secukup rasa

Cara cara membuat kuah percik

  1. Campurkan bahan-bahan kisar & santan. Masukkan ke dalam periuk & masak dengan api sederhana. (Kuah hendaklah sentiasa dikacau).
  2. Masukkan gula, garam & asam keping/gelugur apabila santan telah mendidih. Pastikan kuah percik agak pekat sebelum dimatikan api & ketepikan.

Bahan bahan ayam

  • Seekor ayam (potong 4)
  • 2 ulas bawang putih (kisar)
  • 1/2 inci halia (kisar)
  • Sedikit garam
  • Serbuk kunyit (kalau xnak letak pun xpe)

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Kicap Chef Wan Sedap Sangat

Cara cara membuat ayam percik

  1. Perap ayam dengan dengan bahan2 kisar, garam & serbuk kunyit sekurang2nya 1/2 jam.
  2. Panggang ayam yang telah diperap dengan api sederhana. Pastikan ayam sentiasa dibalikkan pada kedua-dua bahagian.
  3. Apabila ayam sudah hampir masak, tuangkan kuah percik ke atas ayam tersebut, kemudian balikkan.
  4. Ulang proses yang sama sehingga ayam betul-betul masak.
  5. Angkat ayam yang telah masak ke dalam pinggan, tuangkan lebihan kuah percik.
  6. ayam percik kuah putih sedia dihidang bersama nasi kegemaran.

Nota: Resepi ini juga boleh digunakan untuk ikan percik.

source : rezwati

Sedap terbaaiikkkk resepi ayam percik putih ni. Resepi ni memang mudah membuat nya. So untuk saya takde alasan tak try esok hari. Kawan boleh pulak try at home yer. Belajar masak supaya pandai and disayang mertua. hahaha. Oke sekian kongsi resepi ayam percik putih sedap and menyelerakan sangat ni. Semoga resepi ni berfaedah untuk kawan cantik and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Sambal Nasi Ayam Penyet Original Sedap dan Pedas

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.