Resepi Isi Ayam Masak Halia Mudah Sangat and Sedap

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera semua kawan cantik. Semoga hari esok selalu lebih baik from this day yer. Maaf kan semua kesalahan kawan and berdamai dengan diri merupakan yang terbaik. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi isi ayam masak halia yang mudah sangat and sedap menyelerakan. Kawan cantik kat sini dah pandai buat resepi ni yer. But saya tetap nak kongsi untuk my archive in this blog. Resepi isi ayam masak halia merupakan resepi ayam yang dipotong suai selera. Biasa nya dipotong kecik kecil ala dadu and dimasak guna bahan seperti bawang, lada and etc. So kalau kawan nak try semak sahaja bahan and cara cara membuat resepi isi ayam masak halia berikut ni. Jom semak resepinya.

Resepi Isi Ayam Masak Halia Mudah Sangat and Sedap

Bahan bahan

  • Isi ayam yang di potong kecik2
  • serbuk pasti sedap knor/ maggi cukup rasa
  • bawang merah di hiris2
  • bawang putih di hiris2
  • lada merah di hiris2
  • halia di hiris2
  • sos tiram sikit
  • serbuk blackpepper sikit
  • minyak untuk menggoreng

Cara cara Membuat

  1. Isi ayam dibersihkan dan di potong kecik2
  2. panas kan minyak dalam kuali
  3. tumis bawang merah, bawang putih, halia, lada merah yang dah dihiris2 sampai naik bau
  4. masukkan serbuk pasti sedap knor/ maggi cukup rasa
  5. masukkan isi ayam, kacau rata,
  6. masukkan sos tiram, kacau rata
  7. masukkan air sikit untuk buat kuah..
  8. gaul lagi, lepas tu masukkan serbuk black pepper.
  9. kacau lagi, rasa.. kalao dah ok sila lah matikan api..
  10. resepi isi ayam masak halia sedia dihidang bersama nasi beiani.

Resepi lain : Resepi Nasi Paprik Ayam Simple dan Sedap

Bahan bahan Nasi Briyani

  • 1 kg beras moghul, basuh bersih dan rendamkan sebelum mula masak lauk.
  • 2 biji bawang besar hiris
  • 1 inci halia hiris
  • 3 ulas bawang putih hiris
  • penumis 4 sekawan….kulit kayu manis,cengkih, bga lawang dan buah pelaga.
  • 1 senduk rempah beriani
  • 2 senduk Buttercup/planta campur skit minyak goreng ayam 1 senduk
  • segenggam/1 kotak kecil kismis
  • 1/2 caw susu cair
  • daun pandan
  • bawang goreng
  • pewarna kuning telur/kaskas (susah nak carik…)

Cara cara Membuat

  1. Beras tadi dah basuh dan rendam sekejap ya…..
  2. Panaskan butter dlm periuk, campur skit minyak goreng ayam tadi dan tumiskan penumis 4 sekawan.
  3. Masukkan bawang besar hiris, halia dan bawang putih tumbuk, kacau sampai bangkit bau…
  4. Masukkan rempah yg digaul dengan susu cair, daun pandan, kismis, garam…
  5. Kacau selalu, setelah rempah terbit minyak dan wangi masukkan 6 cawan air untuk beras 5 cawan.
  6. Setelah mendidih masukkan beras, jgn masuk pulak air rendaman beras ya…
  7. Setelah masukkan beras, tutup periuk sampai nasi masak separuh masak/hampir masak. angkat periuk.
  8. Salin nasi tadi dalam bekas lain.
  9. Tadi guna periuk (rice cooker). Masukkan sebahagian nasi yg separuh masak, ratakan.
  10. TUANG SUSU CAIR skit, titikkan skit pewarna kuning, letakkan pula lauk yg dah masak tadi dlm 4 ketul dgn skit shj kuah, separuh hirisan tomato, hirisan daun ketumbar dan bawang goreng.
  11. Masukkan nasi yg baki tadi kesemuanya dan ratakan…..
  12. Sama cara di atas…TUANG SUSU CAIR SKIT, titikkan skit pewarna kuning, masukkan lauk dalam 4 ketul dgn skit kuah, hirisan lagi separuh tomato, hirisan daun ketumbar, dan bawang goreng.
  13. Akhir sekali tutup semula periuk dan masak semula…sampai nasi betul2 masak.

source : nani1230

Sedap sangat la resepi ni. Pantas banyak orang nak try. Oke sekian kongsi resepi isi ayam masak halia sedap and mudah ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencuba kawan cantik 😀

Resepi lain : Resepi Ayam Goreng Kunyit Mat Rock Sedap Sangat

Incoming search terms:

  • aneka resepi masakan ayam

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.