Resepi Nasi Ayam Hainan Chinese Style Best Sedap nya

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera kawan sume. Nak masak apa sahaja esok? Dah have have idea tak pasal resepi yang nak kawan cuba? Kalau tekde boleh semak resepi yang nak saya kongsikan ni. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi ayam hainan chinese style sedap and mudah lagi menyelerakan. Kawan kat sini pasti dah know resepi ni kerana memang dah famous in Melayu and in the world. So kawan pon haru sbisa buat resepi ni yer. Kalau nak buat and belajar resepi ni sila semak bahan bahan and cara cara membuat resepi nasi ayam hainan chinese style bawah ni. Jom semak sahaja resepi nya.

Resepi Nasi Ayam Hainan Chinese Style Best Sedap

Bahan bahan Nasi Ayam Hainan Chinese Style

Bahan A ( Ayam )

  • Satu ekor ayam
  • Tiga biji bawang putih dicincang halus atau ketuk
  • Setengah buku halia saiz sederhana ( dipotong nipis)
  • Satu kiub pati ayam maggi
  • Garam sikit

Bahan B ( Sambal lada)

  • Satu biji capcicum merah ( boleh gantikan dengan lada merah)
  • Dua biji bawang putih
  • Setengah biji bawang besar
  • Halia sikit ( agak-agak sahaja )
  • Satu sudu kecil minyak bijan
  • Satu sudu besar gula
  • Dua sudu besar sos cili maggi atau sos cili thai
  • Satu sudu besar cuka makan

Bahan C ( Nasi Ayam )

  • Empat cawan beras biasa atau beras jasmine ( kuantiti beras ikut suka )
  • Dua sudu besar minyak
  • Dua biji bawang putih
  • Dua inci halia ( hiris )
  • Dua sudu besar minyak bijan
  • Daun pandan ( nak letak boleh, tak nak letak pun boleh )

Bahan D ( Sup Ayam)

  • Setengah bahagian air rebusan ayam tadi
  • Setengah bahagian bahan tumis nasi ayam
  • Daun sup

Bahan E

  • Timun
  • Salad
  • Tomato

Baca juga : Resepi Ayam Masak Lemon Sedap Best dan Mudah

Cara cara Membuat

Bahan A

  1. Masukkan ayam seekor ke dalam periuk bersama air sampai ayam tenggelam. Masukkan semua bahan A dan rebus hingga masak. Angkat ayam dan asingkan seketika.
  2. Air rebusan jangan buang, bahagikan kepada dua bahagian untuk digunakan semasa membuat sup dan nasi sekejap lagi.
  3. Bila nak makan, baru potong ayam dan letakkan kicap cair, renjiskan minyak bijan dan hirisan daun sup.

Bahan B

  1. Kisar semua bahan B dan masak sampai agak pekat.

Bahan C

  1. Bagi sup dan nasi pula. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan halia hingga agak garing
  2. Cedok separuh bahan tumis tersebut dan curah dalam ke dalam periuk nasi ayam.
  3. Simpan separuh untuk guna buat sup ayam nanti,
  4. Masukkan separuh air rebusan ayam tadi
  5. Masak nasi macam biasa serta masukkan juga sedikit minyak bijan

Bahan D

  1. Pada periuk lain masak sup ayam sampai mendidih
  2. Masukkan separuh bahagian bahan tumis tadi
  3. Masukkan pula daun sup dan tutup api dapur.

source : cararesepi

Hurm sedap nyerrrrr. Pantas la resepi nasi ayam hainan chinese style ni kawan cuba at home. Resepi ni dah sangat lengkap kerana ada sayur yang sihat seperti tomato untuk kesihatan jantung. Resepi ni elok dihidang saat jamuan makan petang bersama family terkasih. Oke sekian kongsi resepi nasi ayam hainan chinese style sedap and menyelerakan lagi mudah ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube kawan and bonda cantik lagi terbaik 😀

Baca juga : Resepi Rendang Ayam Tua Simple tapi Best Sedap nya

Incoming search terms:

  • resepi nasi ayam hainan chinese style

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *