Resepi Rendang Ayam Minang Sedap Best and Mudah

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera rakan cantik. Semoga rakan sume sihat always and berjaya selalu di setiap activity. Rakan dah masak apa sahaja hari ni? Kalau rakan sedia kongsikan resepi kat kolom komentar yer. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi rendang ayam minang yang sedap and menyelerakan sangat tu. Resepi rendang memang dah famous kerana sedap and lazat nya. Oleh itu bertumbuh pelbagai resepi rendang seperti resepi rendang ayam chef wan, rendang ayam minang pak engku and etc. Cuba sahaja guna pencarian kat blog ni pasti peroleh pelbagai jenis resepi rendang. But kali ni saya nak kongsi kan resepi diatas. Untuk rakan yang nak try sila semak and sedia bahan bahan seperti resepi bawah ni yer. Lepas tu rakan cantik semak cara cara membuat resepi rendang ayam minang sedap and menyelerakan ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Rendang Ayam Minang Sedap Best and Mudah

Bahan-bahan

  • 1 ekor ayam – dipotong ikut suka
  • 5 ulas bawang putih – dikisar
  • 10 ulas bawang merah – dikisar
  • 3-4 biji cili api – terpulang pada citarasa (saya guna 12 biji cili padi – dikisar)
  • 5 biji cili merah/ cili kisar (saya guna 3 biji cili merah – dikisar)
  • 2 ” halia
  • 4 batang serai – 2 batang diketuk
  • 1″ lengkuas
  • Rempah tumis (Kulit kayu sayanis, buah pelaga, bunga lawang & bunga cengkih)
  • 1 sudu teh serbuk jintan manis
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam (saya guna 1/2 sudu besar saja)
  • Minyak masak – secukupnya
  • Santan kelapa dari 1 biji kelapa
  • Garam & gula secukupnya
  • Daun kunyit – dipotong halus
  • 2-3 helai daun lisayau purut – dibuang uratnya (saya tambah)
  • 1sudu teh serbuk kunyit (saya guna 1 ulas kunyit hidup)
  • 1 sudu teh serbuk ketumbar (saya tambah) (saya juga tambahkan)
  • 2-3 keping asam gelugur (saya tambah) (saya juga tambah 1 keping sahaja)
  • 1/2 kiub pati ayam (saya tambah)

Baca Juga : Resepi Ayam Varuval Sedap and Mudah

Cara cara Membuat

  1. Tumis rempah tumis hingga naik bau.
  2. saya masukkan bahan kisar & serai yang di ketuk, masak hingga kekuningan.
  3. saya masukkan rempah yang lainnya, kacau rata.
  4. Setelah kuah sedikit kering, masukkan santan, ayam & kerisik.
  5. Perisakan dengan garam & juga gula sesedap rasa. Jangan lupamasukkan juga daun kunyit & daun limau purut.
  6. Tunggu sehingga kuah sedikit pekat, barulah diangkat.
  7. Hidangkan dengan nasi yang berperisa.

source : citarasamamaana

Hurm sedap nya kick sangat resepi rendang ayam minang ni. Pantas la cuba at home. Resepi ni elok dihidang bersama nasi putih. Or kalau rakan nak try nasi lain pon sangat boleh. Selain tu rakan bisa add hiasan sayuran saat platting supaya semakin menyelerakan. Oke sekian kongsi resepi rendang ayam minang sedap and menyelerakan. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube rakan cantik 😀

Baca Juga : Resepi Nasi Briyani Ayam Masak Merah Sedap dan Mudah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *