Resepi Rendang Ayam Perak Sedap dan Simple

kongsiresepiayam.com –  Assalamualaikum, salam sejahtera semua. Hello kawan-kawan apa khabar semua? Mudah-mudahan rakan-rakan hari ini sentiasa berada dalam keadaan sihat dan sentiasa dimudahkan rezekinya. Hari ini saya nak masak rendang ayam. Saye pun search di internet resepi rendang ayam sedap. Akhirnya saya mencuba membuat rendang ayam Perak. Saye pun lama tak memasak hidangan ini. Inilah satu rendang pedas ayam kegemaran keluarga saye. OK, buat masa ni saya nak berkongsi resepi rendang ayam Perak sedap dan simple untuk anda. Jika korang berpikir untuk membuat rendang ayam perak ni susah, Anda keliru. Rendang ayam perak ni sangat mudah untuk membuatnya. Mesikupun mudah untuk membuatnya, jangan risau, rasa rendang ayam perak ni tetaplah sedap.

Rendang ayam Perak paling sedap dihidangkan untuk makan malam bersama keluarga. Rasa rendang ayam perak yang sedap dan pedas menjadi pilihan pertama jika keluarga saye ingin menikmati hidangan rendang ayam. Di samping itu, untuk memasak rendang ayam Perak ni pun mudah. Jom kita tengok resepi rendang ayam perak sedap dan simple di bawah ni

Resepi Rendang Ayam Perak Sedap dan Simple

Baca Juga : Resepi Nasi Ayam Penyet Original Paling Sedap dan Simple

Bahan-Bahan

  • Setengah ekor ayam dipotong kecil
  • Bawang merah 5biji *
  • Bawang besar 4biji *
  • Bawang putih 8 ulas *
  • Lengkuas 1 inci *
  • Halia 1 inci *
  • Serai 4 batang *
  • Cili kering dalam 10 batang (boleh tambah lg kalau nak pedas) *
  • Asam keping 2-3 keping
  • Garam
  • Gula
  • Kerisik
  • Santan secukupnya
  • Daun kunyit hiris kasar

Cara Memasak

  1. Blender semua bahan bertanda *
  2. Tumis semua bahan yang dah diblender
  3. Tumisan dah naik bau, masukkan ayam. Gaul rata. Masukkan santan, garam, asam keping, sedikit air untuk pastikan ayam masak sempurna.
  4. Masukkan kerisik & rasa..kalau rasa dah ok boleh masukkan daun kunyit hiris..siap dahh boleh hidang dgn nasik atau pulut.

Source: Ketuk Ketuk Ramadhan

Rendang ayam Perak yang paling sedap dah sedia dihidang. Sangat mudah untuk membuat rendang ayam perak ni, hanya perlu 3 langkah untuk membuat rendang ayam Perak ni. Jika anda belum berjaya untuk membuat rendang ayam perak ni dengan rasa yang lazat, sila cuba lagi. Sekian dulu entry resepi rendang ayam perak sedap dan simple ni, semoga perkongsian ni berfaedah untuk Anda. Selamat mencuba 🙂

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Merah Mudah, Simple dan Sedap

Incoming search terms:

  • rendang ayam perak
  • resepi rendang ayam perak
  • rendang ayam minang
  • resepi rendang ayam dari perak
  • resipi rendang ayam perak

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *