Resepi Sup Ayam Thai Simple dan Sedap

kongsiresepiayam.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera rakan cantik and terbaik. Semoga rakan sume sihat selalu kerana akhir ni ramai orang terkena flu and batuk. And Semoga rakan cantik berjaya di setiap activity. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi sup ayam thai simple and sedap. Resepi sup ayam thai merupakan resepi yang bahan utama iaitu ayam and bahan lain yang menyihatkan seperti carrot and tomato. Resepi ni elok sangat untuk menjaga kesihatan badan. Resepi sup ayam thai ni ada banyak macam suai orang yang buat. Resepi ni bisa dibuat pedas sehingga menjadi sup ayam pedas or banyak rempah sehingga menjadi sup ayam berempah. But kalau rakan cantik nak try resepi sup ayam thai ni sila sahaja semak and sedia bahan bahan seperti resepi bawah ni. Lepas sume bahan yang diperluakan ada rakan cantik langsung sahaja semak cara cara membuat resepi sup ayam thai sedap and simple ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Sup Ayam Thai Simple dan Sedap

Bahan bahan

  • 4 ketul ayam(yg dipotong 12)
  • 4 ulas bwg putih
  • Sikit halia dan lengkuas
  • 1/4 biji bwg Holland
  • Sebatang serai
  • Carrot
  • Sebungkus rempah suh tulang
  • Cili padi – nak pedas letak banyak
  • celery – saya tak letak. apa yang ada kat rumah je masa masak tu
  • Separuh biji Limau nipis

Baca Juga : Resepi Rendang Ayam Minang Sedap Best and Mudah

Cara cara Membuat

  1. Rakan cantik sediakan bahan
  2. Tumbuk bwang putih, halia, lengkuas, serai separa lumat
  3. Panaskan minyak dalam kuali ke, periuk ke. tumis bahan tumbuk tadi.
  4. Masukkan 4 sekawan…haaa..4 sekawan ada yang tak tahu / lupa..biasa orang buat sup 4 sekawan lada hitam, kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang. senang je nak cari kat kedai tu.dah packing siap2. saya tak suka ada bunga cengkih. bau dia tak best la kalau ada dalam sup.
  5. Masuk bawang besar yang dihiris dan ayam yang dipotong kecil
  6. Masukkan sesudu kecil (penuh timbun) rempah sup adabi
  7. Kacau rata, dan masukkan air biar tenggelam ayam tu.masuk sup bunjut
  8. Dah mendidih. masuk carrot dipotong memanjang
  9. Perahkan limau nipis
  10. Last , masukkan tomato dan perasakan.garam gula
  11. Tabur daun sup daun bawang. Sup Ayam Thai sedia dihidang.

source : adianazulhilmistory

Sedap nyerrrr resepi sup ayam thai ni. Aroma limau and kuah yang hangat and ayam yang lembut. Sangat menyelerakan. So rakan cantik try at home yer. Resepi ni elok dihidang bersama nasi putih. Resepi ni mengandungi banyak faedah kerana ada carrot yang mengandungi faedah untuk badan seperti mata and tomato yang baik untuk kesihatan jantung. Oke sekian kongsi resepi sup ayam thai simple and sedap menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube rakan cantik 😀

Baca Juga : Resepi Ayam Varuval Sedap and Mudah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *